Dīpīši savā mazā pasaulītē.
Dīpīši savā mazā pasaulītē.
Mans tēvs un Latvijas operas dziedātājs atsēdušies uz gultas mūsu istabā Hochfeldas DP nometnē. Ne visām ģimenēm nometnē bija atsevišķas istabas.
ID numurs:
4004
Nosaukums:
Dīpīši savā mazā pasaulītē.
Avots:
Sigurds Krolls
Vieta:
Augsburga (Augsburg)
Zona:
Amerikāņu zona
Datums:
1948. gadā.
Cilvēki fotogrâfija:
Otto Krolls un Âdolfs Kaktiņš.
Apraksts:
Divi vīrieši sēž uz gultas
Stāsts:
Mans tēvs un Latvijas operas dziedātājs atsēdušies uz gultas mūsu istabā Hochfeldas DP nometnē. Ne visām ģimenēm nometnē bija atsevišķas istabas.
Avota DP vēsture :
Dr. Sigurds Krolls atceras: 1944. gada vēlā vasarā, Rīgā uz Avota ielas, tuvumā Ģertrūdes ielai bija piena veikals, kur stāvēju gaŗā rindā ar piena kanniņu rokā, kad atskrēja brālis, Egils un sauca: "Tev jānāk, mēs braucam projām!". Mājas setā jau bija sakrauts vezums ar mantiņām un devāmies uz Daugavmalu. Tur ar mazo kuģīti "Ziedoni" aizbraucam uz Bolderāju, kur noenkurota gaidīja vācu slimnīcas (lazaretes) kuģis Steubens. Kuģis bija atbraucis pakaļ ievainotiem karavīriem, bet vācu vienības tai laika bija ielenktas un tā salādēja mūs latviešu bēgļus un aizveda uz Gotenhafenu. Mums laimējās. Bijām kopā visa ģimene, vecāki, brālis un māsa un mūsu aukle. Mūs vazāja caur neskaitāmām pagaidu nometnēm Polijā un Vācijā, pat līdz otrai frontei pie Reinas upes Ruras apgabalā. Tur arī bija daudz lidmašīnu bumbojumi, bet laikam lidotāji domāja, ka šī ir sagūstīto karavīru nometne un mums bumbas virsu nemeta. Atceros, ka barakā, kur bijām kādi 100 cilvēki, dažas sievietes skaļi bļāva, kad tuvumā bija eksplozijas. Zupa bija vienīgais ēdiens, ko pie dzeloņdrāšu apjoztās nometnes vārtiem pieveda zirgu vilkta garena baļļa, kas izskatījās, kā vēlāk redzēju, tāda pati, ko vācu lauksaimnieki lietoja lauku mēslošanas pievešanai. No turienes beigas tikām ara uz Tīringiju, kur nodzīvojām līdz 1945. gada jūnija otrai pusei, kad amerikāņi atstāja šo ieņemto Vācijas apgabalu. Tad atkal bija vairākas DP nometnes līdz beidzot no Firtas (Fuerth bei Nurnberg) tikām uz Hochfeldas DP nometni Augsburgā. Tur pabeidzu pamatskolu un trīs vidusskolas klases. 1949. gada 3. jūlijā iebraucam Òujorkā un nākošā dienā Amerika svinēja mūsu ierašanos! Gadu strādāju Ziemeļņujorkas štatā, piena un augļu lauksaimniecībā un tad visa ģimene devās uz Čikāgu.
Fotogrâfiju autors:
Fotogrāfiju izmērs:
750 x 531 pixels, 51 KB
Other photos from the donor:
Donora bildes
Līdzīgas bildes
Maza meitene ar lielu rotaļlietu.
Maza meitene ar lielu rotaļlietu.
Neesam vairs dīpīši.
Dīpīši dodas projām
Trīs Zoo nometnes dīpīši